Tutkuya Doğru

Mayıs-2024

Renklerin, ışığın ahenkle dansına şahit olduğum... Gizli seslerini duyup, şifrelerini görebildiğim birbirinden güzel resimler... Işıldayan gözler, sevgi dolu sıcacık karşılamalar... Rengarenk, ışıl ışıl bir dünya ve mesleğinin ışıltısı üzerine yansımış sanatçılarımızdan Sevtap Yılmaz!

Çalışmalarına, renkliliğine, güzel enerjisine bakınca hayatında renklerin ön planda olduğu sanatçılarımızla yollarımızın çakışması ne kadar güzel! Sanat aşığı, üretken, etrafına ışık saçan, pozitif enerjileriyle bana enerji veren bu güzel insanların arasında olmak ve aldığım enerjiyi, ilhamı kalemime yansıtabilmek benim vazgeçilmezim!

Yansımalar, ışıklar, renkler o kadar etkileyici ki Sevgili Sevtap’ın her bir tablosuna tekrar tekrar bakıyorum... Işığın renklerle oynaştığına hep birlikte tekrar şahit olabilmek için gelin bu büyüleyici yolculuğa, Tutkulara Doğru Sergisi’nde beraber çıkalım!

Renklere inanılmaz ihtiyacımız olduğu bu dönemlerde; Eserlerinde yaşadığımız toplumdaki farklı kültürlerin, düşüncelerin toplumumuzun zenginliği olduğu, hoşgörü ve sevginin insanları yaklaştıran, yaşadığımız hayattan zevk almamızı sağlayan en önemli ögelerden olduğunu renkleriyle, çiçekleriyle, vahşi hayvanlarıyla, bedenlerimizle vurgulayan sanatçımıza kulak verelim istiyorum.

Yıl 2015... Sevgili Sevtap Yılmaz’ın Geçmişten Geleceğe Sergisi... Anılarımızda yer alan objelerin günümüz ve geleceğe dair buluşması adeta!

Sergiyi ziyaret eden sanatseverlerin çocukluğundan, gençliğinden kalan anıları bir film şeridi gibi gözlerinin önünden geçerken, biranda kendilerini bu filmin içerisinde bulduklarına eminim! Objeleri genellikle vazolar, mücevher kutuları, eski biblolar, sehpa örtüleri olan bu eserlerin fotoğraflarına bakarken dahi resmin içerisinde dolanıyorum adeta!

Sevgili Sevtap “Geçmişten Geleceğe” adındaki ilk kişisel sergisinde camın, ışığın yansımasını gösteren farklı parlak objeleri kullanmayı tercih edip, seçtiği objeler ile farklı kompozisyonlar oluşturarak bunları sanatseverlerle buluşturmayı amaçlamış! Şeffaf cam objelerin içinde beliren ve diğer objelerin üzerindeki yansımalarına şahit olduğumuz renklerin ışıkla dansı ve oyunları; Eskinin ışığıyla günümüzü aydınlatması, gelecekte de aydınlatmaya devam edeceğinin kanıtıydı!

Sevgili Sevtap’ın geri planda olan çiçekleri ön plana çıkarken, çalışmaları hızlanır ve kişisel sergi hazırlıkları başlar! “Tükeniş” adlı ikinci kişisel sergisinde ise hızla tükettiğimiz çevremize, insani değerlerimize, doğal güzelliklerimize dikkat çekmek için çevremizdeki-içimizdeki renkleri, bu renklerin çiçeklerdeki yansımalarını resmederek, cıvıl cıvıl renkleri ve çiçekleri aracılığıyla duyurur sesini!

Sevtap Yılmaz “Serginin adı Tükeniş çünkü tükenen çok fazla değerimiz var! Çok kültürlü bir toplumda yaşıyoruz ama artık birbirimize olan hoş görümüz, tahammülümüz, sevgimiz azaldı... İnsanların içindeki o rengi ve güzelliği tekrar uyandırmak istedim.” diyerek devam ediyor “Bizi ve çevremizi yok eden betonlaşmaya, sıkıştırılarak kabuğumuza çekilmeye zorlanışımıza, farklı renklere- kültürlere uzaklaşmamıza ve bizi kendimize- çevremize yabancılaştıran yaklaşımlara isyan edercesine; Özlemini duyduğumuz çeşitliliği-renkliliği, insan ruhunun güzelliğini bizlere her zaman pozitif duygular uyandıran çiçekler ve çiçeklerin birbiriyle uyumu üzerinden tuvalime yansıtarak vurgulamak istedim.” diyor.

Günümüz tatsız geçiyor olsa da bir çiçeğin kokusunu duyduğumuzda, renklerine baktığımızda istemsiz olarak yüzümüze bir gülümseme yerleşir değil mi? Yapılan araştırmalarda görülmüş ve bilimsel olarak da kanıtlanmıştır ki çiçek karşısında verilen tepkiler evrenseldir ve herkeste mutluluk duygularını uyandırır; Çiçeklerin içtenlik ve samimiyet yaratması... Çiçek aldığımızda bizde uyandırdığı o güzel duyguları, yaşadığımız mutluluğu paylaşma isteğimiz... Cinsiyet ayırt etmeksizin insanların yüzünü tebessüm kaplaması...

İşte Sevgili Sevtap’ın etkileyici onlarca resminde tüm bu güzel duygular arasında geçişler yapıp, ışığın türlü oyunlarıyla yansıttığı tüm renklerini görebiliyor, gizli müziğine kulak kabartabiliyordum!

Işığın türlü oyunlarıyla Vahşi Yaşam Sergisi; Afrika’nın açık düzlükleri, yağmur ormanları... Alaska’nın beyaza bürünmüş zirveleri... Kuzey Amerika’nın kalbi Rocky Dağları’nın vahşi doğası... Brezilya Nehri’nin dolambaçlı kenarı... Rusya’nın Kafkasları, Kutupları, Uralları, gizli ormanları... Türkiye’nin vahşi cenneti... Ve Brezilya, Bolivya, Paraguay sınırlarında bir örtü gibi uzanan jauarların ülkesi Pantanal...

İçimizdeki en derin yabani dürtüleri uyandıran yerlerden sadece birkaçı! Buralar karlı tepeleri, çorak tuz çölleri, geniş çayırlık alanları, tropik cennet manzaraları, sesleri, kokularıyla; mükemmelliğini, zıtlıklarını, el değmemiş doğal vahşiliği içerisinde barındırıyor! İklimdeki, arazideki zıtlıklar vahşi yaşamlar için fırsat yaratırken aynı zamanda büyük zorluklara da neden oluyor tabii! Farklı türlerde ki birçok hayvan ormanların derinliklerinde, engin sulak arazilerde, sarp dağlarda, okyanus derinlerinde gizlenmiş bir biçimde yaşayıp, hayatta kalabilmek için büyük mücadeleler veriyor!

Doğanın bozulmadan kaldığı, kuralları güçlü olanların koyduğu harikalarla, aşırı zıtlıklarla dolu bu diyarlarda; hayvanların birçoğu bölgelerine hükmeden dünyanın en tehlikeli, doğanın en çok arananlarıdır!

İşte Sevtap Yılmaz’ın Vahşi Yaşam resimlerine baktığınız an, bu diyarlara yolculuğa çıkacağınız andır! Ormanların derinliklerine yapacağınız bu gizemli yolculukta; dünyanın en güçlü hayvanlarından biri yaprakların arasından süzülen ışığın altında yatarken gözünüzün önüne gelecek! Gölgelerde dolanan, her öğünü bir cenk olan, gücünün zirvesinde bir avcı ile bitkilerin arasından göz göze geleceksiniz! Etkileyici bir zarafete, özgüvene sahip olan güç sembolü bu avcı, hayvan krallığının en dikkat çekici hayvanlarından! O bir Jaguar idi!

Sevgili Sevtap’ın resimlerinde gerçek yabaniliğin enerjisini, gücünü içinizde hissedip; dünyanın tüm renklerinin, güzelliklerinin bir arada olduğu bu tehlikeli ormandan çıkmak istemeyeceksiniz! Zıtlık ve çekicilikle dolu bir dünya!

Rengârenk çiçek bahçelerinin ve vahşi yaşamın buluşmasındaki zıtlıkların gözler önüne serildiği tablolarda; bir asalet, güç ve cesaret simgesi olan Jaguar’ın gözlerinin içine bakabilmek gerçekten heyecan verici! Resimlere baktığınız an vahşi yaşamın tam merkezine ışınlanıyorsunuz âdeta!

Sevgili Sevtap’ın Tutkuya Doğru Sergisi ise 25 Mayıs – 1 Haziran tarihleri arasında Koşuyolu’nda yer alan Gallery Nue Art’ta sanatseverlerle buluşuyor.

Sevtap Yılmaz “Bazen bir kuş ya da çiçek, bazen bedenler ve uzuvlar… Doğanın uyanışı, her canlıda farklı şekillerde gerçekleşir. Doğa ile bağımız kopartılmış; kendi özümüze geri dönmek üzerine düşünmemiz gerekiyor. “Tutkuya Doğru” ilerlemek için önce bedenlerimizin, sonra uzuvlarımızın, daha sonra da belki bir kuşun ya da bir çiçeğin canlanmasını sağlamamız gerekmez mi? İçeriden dışarıya ve betondan yeşile dönüşün, arsız çiçeklerin ve hapsedilmiş bedenlerimizin yeniden keşfini resimlerle harmanlamaya çalışıyorum.” diyor.

Tutkuya Doğru Sergisi; Doğa ile iletişimimizin koptuğunu gözler önüne sererken, her bir resimde doğa ve insanın ilişkisini irdeleyip, kendi özümüze geri dönerek, gizli tutkularımızı keşfetmemizi ve doğa ile nasıl bir bütün olabiliriz diye düşünmemizi sağlıyor! Ve Sevgili Sevtap çeşitliliği, renkliliği ve uyumu doğa üzerinden vurgularken her bir eserinde mükemmellik ve zıtlıklarla çatışmalar yaratarak, kendi tutkularımıza doğru bir keşfe çıkarıyor bizleri!

Gelin betondan yeşile dönmek için her türlü çabayı gösterirken; Çiçeği- böceği, kelebeği-kuşu, kedisi-köpeği... Meyve ağaçları, gül bahçeleri, papatya bahçeleri, yemyeşil arsız çiçekleri ve hapsedilmiş bedenlerimizi yeniden keşfetmek için bu tablolar içinde kaybolalım!

Sevgili Sevtap Vahşi Yaşam Sergisi’nde kedigiller familyasının dört büyük kedisinden üçüncüsü ve vahşi kedilerin en gizemlisi jaguarların dünyasına konuk olmuştuk! Tutkuya Doğru Sergisi’nde ise Kargagiller (Corvidae) familyasından Corvus cinsi, zekası, büyüklüğü ve kapkara olması ile dikkat çeken kuzgunların dünyasına konuk oluyoruz! Kuzgunlar ve çiçeklerle birlikte doğaya nasıl dokunduğumuzu irdeliyoruz!

Doğanın, vahşi yaşamın içindeki güzellikler insanın içini ısıtmaya devam ederken hayatımıza, sanatımıza, yaşamımıza yansıyor! Çevremizdeki, içimizdeki renkler ve bunların yansımaları hayat kurtarıyor!

Zıtlık ve çekicilikle dolu bir dünya! Sevgili Sevtap’ın tabloları arasında dolanırken karanlıkta görmemizi sağlayacak tek şeyin gözlerimizden çıkan ışık olduğunu tekrar tekrar görüyor, gizli seslerini duyuyor, şifrelerini çözebiliyorum! Ve karanlık dünyalarında yaşayan insanlarında ışıl ışıl bakabilmesi için büyük bir heyecanla çaba harcamaya devam ediyorum!

Yazar’dan Not: Trakya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Resim Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan Sevtap Ressam Ekrem Yalçındağ`ın atölyesinde asistan olarak çalışmaya başlayarak mesleki gelişimini devam ettirmiş. Rh Art Magazine Dergisi’nin 2012 yılında düzenlemiş olduğu Yılın Genç Ressamı Yarışması’nda Mansiyon ödülü almış. Çalışmalarına bir süre sanat danışmanı Nadir Erenler ile devam eden Sevgili Sevtap uzun süredir İstanbul Feneryolu’ndaki kendi atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

Yorumlar