Bir Başarı Hikayesi: IDEMM

Kasım-2015

Yıl 1990’lar! Üsküdar Folklor ve Turizm Derneği üyesiyiz… Rengarenk kostümlerimizle, gösteriden gösteriye koşar, yarışmalara, festivallere katılırdık. Tatlı heyecanlar, farkındalıklar, arkadaşlıklar, dostluklar, kardeşlikler! Kısıtlı imkanlardaki dernek ortamında sabah kahvaltılarımız, öğlen yemeklerimiz ve meşhur iftarlarımız! Çalışma saatlerimiz dışında dernekte geçen eğlenceli, keyifli zamanlar… Sevgili Uğur Abimiz’in çabalarıyla çok güzel yollar aldık, dostluklar kazandık. Kimi arkadaşlarımız konservatuara girerek halk oyunlarını meslek olarak seçti, kimilerimiz mevcut işinin yanında devam ettirdi ve çok güzel çalışmalara imza attı. Yıllar geçmiş olsa da, hiç görüşemesek de görüştüğümüz an kaldığımız yerden devam edebildiğimiz güzel dostluklar!
Sevgili Yunus da bu güzel dostlarımdan biri! Ve mevcut işinin yanında halk danslarını bırakmayan ciddi anlamda güzel yollar kateden can dostlardan! Hem de ekibiyle birlikte Uluslararası birçok başarıya imza atacak, üstüne bir de dünya birinciliği kazanacak kadar ciddi yol alan can dostlardan!

Ben zaman içerisinde görmüş oldum ki: Halk danslarının içinde barındırdığı kardeşlik duygusu, ritmi, melodisi, renk cümbüşü giysileri ve hareket yapıları bedensel-ruhsal gelişimimize önemli katkılarda bulundu! Birlikte olmak, birlikte oynamak ekip olmayı, beraber hareket edebilmeyi, paylaşmayı öğrenmemizde inanılmaz faydalı oldu! Tüm bunları kendimizde gördüm, yaşadım, şahit oldum. Çocuklarımızın, gençlerimizin kendi kültür değerlerini bilmeden, tanımadan bu değerlere karşı ilgisiz, sevgisiz ve saygısız yetişmesi ise hep içimi acıtmıştır. Bu yaşanmışlıkları göz önüne aldığımda da halk danslarının insan gelişiminin yanı sıra toplumsal gelişime de katkı sağladığına inandım!
Kültürümüzün en önemli değerlerinden olan ve ülkemizde farklı karakteristik yapılara sahip halk danslarının gelecek nesillere en doğru ve otantik şekilde aktarılması… Kendi öz kültürlerine sahip çıkıp, koruyan ve miras kalan bu kültürel değerleri dünya ülkelerine tanıtabilen… Örf, adet ve göreneklerine duyarlı, sosyal, çağdaş, bir nesil yetiştirmeye katkı sağlayan… Nesilden nesile uzanan bu kültür yolculuğunda omuz omuza, el ele hizmet ederek, geçmiş ve gelecek arasında bir köprü oluşturabilmek için tüm hızıyla faaliyetlerine devam eden IDEMM – Maliye Kültür ve Sanat Eğitim Merkezi kurucularından Sevgili Dostum Yunus Sabri Biber!

IDEMM Türk Halk Dansları, Türk Halk Müziği ve Türk Halk Çalgılarımızı yöresel özelliklerinden uzaklaşmadan gençlerimize öğretmek, sevdirmek, üretmek, sergilemek isteyen, konularında uzman ve deneyimli eğitmen kadrosuna sahip. IDEMM eğitmenleri ve kurucuları aşkla, sevgiyle girdikleri bu yolda yurdumuzun kültür değerlerini, zenginliğini dünya ülkelerine en doğru ve otantik şekliyle tanıtarak, başarılarını gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda kanıtlıyorlar. IDEMM ailesi bu anlayış çerçevesinde kültür öğelerimizin yozlaşmasını önleyici tedbirler alarak, ilgili sanat dalının gelişmesine katkılarını arttırarak devam etmektedir!
Yönetim Kurulu Başkanı Sevgili Yunus ve arkadaşları on beş yıl önce çıktıkları bu yolculukta, elde ettikleri ulusal başarılarına bir yenisini daha ekleyerek dünya birinciliğini kazanmışlardır. Katılmış oldukları ve bu yıl 50.si düzenlenen “Poland - Cioff Faces of Tradition International Festival of Folklore Zielona Góra 2015” Cioff – Polonya / Zielona Gora 2015 Geleneksel Yüzler Uluslararası Halk Dansları ve Halk Müziği Festival ve yarışmalarında, IDEMM ekibi her iki dalda da birincilik alarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiştir. Olağanüstü sahne performanslarıyla tüm yüreklerini ortaya koyan dansçılar, oyuncu kadroları, müzisyenlerin yanı sıra sahnede kostümleriyle renk cümbüşünü yaratan tasarımcılar IDEMM ailesinin bir parçası olduklarını uluslararası camiada kanıtlamışlardır. Başarı çıtalarının daha da yükselmesinde emeği geçen, Anadolu ve Avrupa yakası yöneticileri-eğitmenleri ise dünya çapında birincilik getiren ekipleriyle birlikte güçlerine güç katmanın haklı gururunu yaşıyorlar. Zengin kültür değerlerimizin yalnızca ulusal düzeyde kalmayıp uluslararası arenada da tanıtılması, birincilikle geri dönülmesi arkadaşları, dostları ve millet olarak bizleri de gururlandırmaktadır.

Böylesi güzel bir başarının ardından yurda döndüklerin de bizzat Avrupa yakasındaki merkezlerini ziyaret etmek, o havayı soluyup, enerji dolarak bir şeyler yazmak istedim. Ve geçmişte beraber halk dansları oynadığım sevgili Basri ile Aksaray’da yer alan IDEMM’in merkez binasına gitmek üzere yola koyulduk. İş çıkışı Çekmeköy’den yola koyulacağımız düşünülünce bayağı uzun bir yolumuz vardı. Ama Basri ile eskileri konuşmaya başlayınca Aksaray’a nasıl geldiğimizi anlamadık bile… IDEMM’ın merkezine vardığımız an bunca yıl hiç geçmemiş gibi aynı Yunus, aynı Basri ve aynı Yasemin kaldığımız yerden derin muhabbetlerimize başladık. Ama ben muhabbet aralarında yönetim odasındaki katılım belgelerini, ödülleri incelemeye ve ara ara soru sormaya çalışıyordum.Sohbet konumuz ağırlıkta bizim dernek zamanlarımız, eğlencelerimiz, festivallere gidiş gelişlerimiz olsa da aralara girerek sorularıma cevap alabildim. Gerçi merak ettiğim, üzerinde durduğum konuları bire bir Yunus’tan duymama da gerek yoktu. Odadaki ödüller, belgeler bu başarının altının boş olmadığının kanıtıydı!
Yunus her sene koydukları hedeflerden ve vizyonlarından bahsetti. Örneğin bu sene Modern Halka Danslarına yönelecekler. Profesyonellerden oluşan ‘Modern Halk Dansları Topluluğu – Destans üzerinde çalışıyorlar. Yunus’un cümleleriyle vizyonlarını açıklayacak olursam ‘Türk Folklorunu ve Türk Halk Kültürünü milletimize aşılamak, araştırmak, derlemek ve gelecek kuşaklarımıza aktarılmasını sağlamak en birincil hedefimizdir. Bununla beraber, folklorumuzun ve kültürümüzü diğer uluslara tanıtmak, bu vesileyle dünyanın bizim kültürümüzü görüp örnek alması, uluslararası dostluklarla beraber evrensel kardeşliğe katkıda bulunmak yegâne görevlerimizdendir.’

Misyonları ise; ‘Birincil olarak görevimiz Türk Halk Oyunlarını en iyi şekilde öğrenmek, öğretmek ve tanıtmayı amaçlamaktadır. Buna ek olarak, gençlerin örf, adet, gelenek ve göreneklerini en iyi şekilde özümsemesini sağlayarak boş zamanlarını sosyal, kültürel etkinlikler ile birlikte doldurarak, alkol, sigara, madde bağımlılığı gibi birçok kötü alışkanlıklardan uzaklaşmalarını sağlamaktır. Bu sayede gençler hem manen hem de beden olarak topluma yararlı bireyler olarak yetişir ve gelişimlerine devam eder. Bizimde bu gelişimlere katkıda bulunmak amacımızdır.’ Ek olarak hemen soruyorum, ‘Sosyal Medya’dan takip ettiğim kadarıyla siz dünya birinciliği dışında yurt dışı festivallere çok sıklıkla gidip geliyorsunuz. Bu yapılanma nasıl? Davetler nasıl geliyor?’ Cioff-Türkiye’den bahsediyor. ’Türkiye Uluslararası Folklor Festivalleri ve Geleneksel Sanatlar Organizasyon Konseyi’ UNESCO ya bağlı olarak çalışan ve bir kültür kuruluşu olan CIOFF in 95 üye ülkesi bulunmak imiş. Dünyada Uluslararası Kültürel organizasyonlar yapan CIOFF Uluslararası Folklor Festivalleri ve Geleneksel sanatlar organizasyonlarıyla ülke kültürlerinin tanıtılmasına ve ülke dostluklarının gelişmesine yardımcı olmakta imiş. Yunanistan İpsilandia Nea Trapezunta Köy Derneği, Siligos Pontian Selanikli Üniversiteli Gençler Birliği Derneği’yle yıllardır gelen dostlukları, güzel ilişkileri sayesinde ise yine birçok festivallere davet edilerek ülkemizi temsil etmekteler.

Yunus’a bizim dernek sonrası nasıl devam ettin? Nasıl böylesi başarılı bir yapılanmayı kurabildin diyorum; ‘15 yıl önce bu yola çıktım. Üsküdar Belediyesi Folklor ve Turizm derneğinden sonra birkaç derneğe devam ettim. En sonunda ise IDEMM çatısı altında bir şeyler yapmaya çalıştık.’ diyor. Geldikleri nokta, değindikleri sanat dalları, konular gerçekten çok güzel ve etkileyici! Yunus aynı zamanda Maliye’deki görevine de devam ediyor. ‘İş dışında tam zamanlı dernektesin, eşin bu duruma ne diyor diyorum.’ ‘Eşimin hakkını hiçbir zaman ödeyemem. İnanılmaz bir şekilde destekçim, can yoldaşım’ diyor.
Sohbet ilerledikçe Yunus’un bu 15 yılda sadece yöneticilik yapmadığını 3 ayrı yörenin eğitimleri tamamlayıp eğitmen olduğunu öğreniyorum. Çok aktif olarak sahnede olmasa da hem öğrenci, hem eğitmen, hem yönetici olarak büyük bir aşkla bu işe devam ettiğine şahit olup, ayrıca gurur duyuyorum kendisi ile. Gerçekten büyük bir aşk ile devam etmesi, bu kadar benimsemesi ne kadar güzel! Yönetim odasında otururken ve geçmiş yıllarımızın sohbetine devam ederken ben ara ara kalkıp kitaplarla, sertifikalarla, ödüllerle dolu rafları incelemeye devam ediyorum. Çok zamanım olmadığı için birçoğunu inceleyemesem de bu raflarda kostüm, müzik, dia, fotoğraf, video ile ilgili doküman ve bilgileri içeren kaynakların arşivlenmesine yönelik çalışmalar, incelemeler, araştırmalar, kaynaklar olduğunu görebiliyordum. IDEMM bünyesindeki bilgi ve dokümantasyonları dosyalama ve arşivlemeye yönelik çalışmalara yapmak, dokümante etmek ve gelecek nesillere yazılı- görsel miras bırakabilmek başka bir boyutu!

Kültür bir milletin geleceğinin en önemli temel taşlarındandır. Dünya sahnesine bıraktığımız kültür mirasımız Türk Milletinin medeniyet seviyesinin resmidir! IDEMM de kültürümüzü, bu zengin mirası gelecek nesillere taşıyacak güçlü kurumlardan bir olmayı başarabilmiş! Ülkemizin milli kültürümüze sahip çıkmamızla gelişebileceğine inanan bu ekip Kültür ve Medeniyetler beşiği olan yurdumuzun bu alandaki zenginliğini emin adımlarla geleceğe taşımaya devam edecektir. Gerek Ulusal gerek Uluslararası başarıların mimarlarına bizlerde sonsuz teşekkürler ediyoruz.. Önümüzdeki dönemlerde de daha nice başarılara birlik ve beraberlik içerisinde girmeniz dileğiyle.

Yazardan Not1: Folklor, Halk Dansları kelimelerini aşağıdaki detaylar doğrultusunda özenle kullanmaya çalıştım. Yıllardır ‘halk oyunları’ olarak alışkanlık eseri kullanmış olabilirim. Bu bilgiler ışığında halk dansları olarak kullanmaya başladım. Güvenilir bir kaynak’dan farklı bir görüş var ise geniş bir zamanda incelemek isterim.
Folklor halk bilimi demektir. Bütün halk kültürünü (yemek, efsane, türkü, oyun, dans vb.) kapsayan bir terimdir. Halk oyunları ve halk dansları ise birbiri ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. Çünkü halk dansları sadece kültürümüzü yansıtan danslarımızdan (zeybek, horon, hora, karşılama vb.) ibarettir. Halk oyunları ise Türk kültürüne ait tüm oyunları (beştaş, yağ satarım bal satarım, orta oyunu, meddah vb.) kapsamaktadır.

Yazardan Not2: IDEMM Çatısı altında aşağıdaki başlıklar altında kurslar devam etmektedir.
Türk Halk Oyunları (Yöresel), Modern Halk Dansları, Latin Amerikan Dansları (Salsa – Bachata), Tango, Klasik Yunan Dansları (Sirtaki) ve Gitar-Bağlama-Keman-Kemençe-Tulum çalgıları

Yazardan Not3: İdemm Dergi ise şimdilik aktif olarak yürütülemesede iyi bir editör arayışı devam etmektedir. Böylece en kısa sürede tekrar faaliyete geçirilebiliyor olacak.

Yorumlar