Zarafet Süsü!

Kanlı-Elmas

Yıl 2007! Henüz Türkiye’de vizyona girmemiş olan bir film izlemiştim. Blood Diamond/Kanlı Elmas. Filmde Afrika’daki insanların yaşam standartlarının ne kadar düşük olduğu, kanlı elmas ticareti için ne kadar çok insanın öldüğü, küçük yaşta çocukların isyancılar tarafından kaçırılıp birer katil olarak büyütüldüğü gözler önüne seriliyor!

Senaryo, oyunculuk, manzaralar inanılmaz! Ayrıca senaryoyu ilgi çekici kılabilmek için aşk sahneleri yoğun olarak kullanılmamış. Mesajını doğrudan veren film insanın yüreğini burkuyor! Hele o küçücük çocukların bir süre sonra gözlerini kırpmadan insanları vahşice öldürüyor olmaları çok acı, dayanılır gibi değil! Düşündürücü, sürükleyici, heyecanlı ve sonu merakla beklenen bir film… Keyifle değilse de ibretle izleyeceğiniz bir film!

Yıl 2013! Yıllar sonra kısacık bu yazımı güncellememin nedeni; Her geçen yıl büyük bir tüketim çılgınlığına dönüşen 14 Şubat Sevgililer Günü! Bu tüketim çılgınlığını yazılı ve görsel basında besleyerek mutlaka bir şeyler yapmaya, tüketmeye teşvik ediyor.

Maalesef ki aşk ve sevginin ifadesi olarak ‘PIRLANTA’ vazgeçilmezlerin içerisinde yer alıyor. Aşk ve sevgiyi ifade ederek alınan bu pırlantaları en zor durumlarda bile kolay kolay satmayı düşünmeyiz. Bu yüzden fiyatı sürekli artıyor olabilir mi? Sevgimizin, bağlılığımızın sembolü pırlantalar mı olmalı? Hele ki zengin elmas kaynakları nedeniyle Afrika Halkını özgürleştirmesi gerekirken köleleştiren bu pırlantalar, elmaslar!

Aramızda pahalı pırlanta elmaslar için can atan bayanlarımız varsa BLOOD DIAMOND filmini izlemelerinde fayda var. Üzgünüm bayanlar… Ve beylere gelecek olursak bu filmi izlemediyseniz mutlaka izleyin! Sonra sevgiliniz, nişanlınız, eşiniz tek taş, beş taş istediğinde bu filmin DVD’sini güzel bir paket içerisinde hediye edin… Böylece tek taş-beş taş- papatya muhabbetlerinden kurtulun... Umarım yani :) Tabi dediğim bu durum ÇATIŞMA ELMASLARI için geçerli… Ben TEMİZ ELMAS yani çatışma bölgelerinden gelmeyenlerden isteyeceğim :P

Peki pırlantanın aşkın ve sevginin neredeyse tek ifadesi hâline gelmesi nasıl sağlanmış. Marilyn Monroe’nun 1953 yapımı Erkekler Sarışın Sever/ Diamonds are a girl`s best friend filminde ‘Pırlantalar bir kızın en iyi arkadaşıdır’ şarkısını söylemesi ile başlar! Ve devamının gelmesi çok zor olmaz!

Asıl konumuza tekrar dönecek olursak: Filmi izledikten sonra halen daha devam eden bu iç savaşı biraz araştırdım. Gerçekten içler acısı bir durum! Dünyada neler olduğunu unuttuğumuz yerler var! Ve bu film unutulan yerlerden ve konulardan birini çok güzel islemiş! Halen daha 200.000 civarı çocuğun bu işlerin içinde olduğunu biliyor muydunuz?

Pırlanta üretiminde kullanılan elmasın çok kanlı bir tarihi var. Bütün bunları internetten yapacağınız basit bir arama ile ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.“Elmastaki insan kanı, Elmas savaşları, Avrupa’nın zarafet süsü Afrika’da zulüm kaynağı, savaş bölgesinden elmas’a son… Darfur’da 2003`den bu yana 200 bin kişi öldü…’ gibi…

Aşkımızın, sevgimizin, bağlılığımızın göstergesi pırlantalar olmamalı! Hele ki üzerinde milyonlarca insanın kanı olan pırlantalar hiç olmamalı!

Yorumlar