Renkler Galata Sanat’ta

Galata-Sanat

İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Galata, tarihi ve mistik dokusuyla beni her zaman büyülemiştir. Tarih bezeli sokaklarının sakin, dingin haline bayılırım. Sabahın erken saatlerinde zamanda yolculuklar yapmak vazgeçilmezlerimdendir! Sokaklar kalabalıklaşmaya başladığında ise zamanda yolculuklarımı yarıda kesip, bir sanat atölyesinde veya yazılarımı yazabileceğim, keyifle kahvemi yudumlayacağım sakin bir kafede bulurum kendimi.
Ne zaman tarihten bir pencerede soluklanmak istesem bir çırpıda Galata’ya giderim. İşte o günlerden biriydi Galata Sanat ve Hakan Bey ile tanışmam. Galip Dede Caddesi üzerinde sanatın hayat bulduğu bir nokta Galata Sanat! Renkle müziği, dansı, sevgiyi, coşkuyu, üzüntüyü verebilen! Evimize, ofisimize estetik katkılar sağlayan! Renklerin ahenkle, bazı köşelerde ise tüm çılgınlığıyla dans ettiği bir galeri!

Renklerin bu büyüleyici dışavurumunu çok seviyorum! Bir kültür, sanat sevdalısı olarak sanatın kalbinde durarak, her saniye atışlarını dinlemek hayatımın ritmini oluşturuyor. Bunca kargaşa içerisinde tarih, sanat, kültür ve birikimle dolu bu sığınağın enerjisine, coşkusuna bayıldım. Galata’nın mistik ortamı içerisinde eserleriyle, müzikleriyle, dinginliğiyle, misafirperverliğiyle sıcacık bir sanat yuvası!
Gelin kendimizi dünyanın tüm renklerinin bir arada olduğu bu eşsiz eserlerin büyüsüne bırakalım! Resimden, gravüre… El yapımı heykellerden minyatüre… Hat, tezhipden, ebruya… Seramik, çini, porselenden özel tasarım takılara, ev dekorasyonuna… Tarihin izlerini taşıyan, yaşanmışlıklarla dolu binbir çeşit eserler bunlar!
Bir köşede tuvalde hayat bulan eski İstanbul, diğer köşede Osmanlı toplum yaşamını yansıtan özgün yorumlar! Bir diğer köşede ise yaşam enerjisi yayan, cıvıl cıvıl ürünler! Buram buram sanat kokusu aldığımız, büyüleyici bir renk cümbüşünün içerisindeyiz! Adeta görsel bir şölen! Ürün yelpazesi o kadar geniş ki çocukluğunu, ilk gençlik yıllarını elini uzatıp tutacakmış gibi hissediyorsun! Her yaştan insanın enerji ve mutluluk dolacağı sanata, sanatçıya gönül verenlerin adresi Galata Sanat!

Sanata düşkün bir kişi olarak ifade etmeliyim ki çok iyi seçilmiş eserlerle karşılaştım. Galip Dede Caddesi’nin kalabalığı, karmaşası arasında bir sanat vahası adeta! Birçok sanatçının eserlerini bir arada görmekse bana ayrı bir haz veriyor. Hele ki sanatçıları galeride canlı performanslarla görebilme fikri beni benden aldı! Gerek çocuklar, gerekse yetişkinler için organize edilen canlı performanslar ve buralardan çıkabilecek hikayelerin her biri benim için ayrı bir yazı konusuydu. Bu beni inanılmaz heyecanlandırdı! Sanatçıların konuk olduğu, oda müziği dinletilerinin organize edildiği, geçmiş ve geleceğin buluştuğu, zamanın durduğu bu atölyede eserlerin her biri müthiş bir duygu bırakıyor insanda! Bir yandan bu duygu seline kapılırken, biryandan da renklerin ahenkle dans ettiği eserler arasında dolaşmalı!
Galata Sanat’ın instagram sayfasını ilk incelediğimde rengarenk, cıvıl cıvıl bir sanat dünyası içerisinde bulmuştum kendimi. Romantik külhanbeyinden, eski İstanbul’un tuvale aktarılarak yeniden hayat bulmasına… Figüratif tablolardan, tuvalde açan lalelere kadar hepsi ama hepsi çok ilgimi çekmişti. İlk fırsatta Galata Sanat’a uğramayı, devamında ise canlı performansa katılmayı düşünmüştüm. Hakan Bey ile tanıştığımda ise asıl hikayenin kendisinde olduğunu fark edip, bizden de çok şeyler bulduğum bu başarıyı yazmaya karar verdim.Ne de olsa her bankacının üç hayalinden birini başarmıştı Hakan Bey!

Bu üç hayal nedir derseniz hemen söyleyeyim: Ege’de sakin bir sahil kasabasına yerleşmek, bir sanat atölyesi açmak veya arazi satın alıp tarım ile uğraşmak! Böylesi bir başarı hikayesiyle karşılaşmayı manidar da bulmadım desem yalan olur :P Sanıyorum iç sesim kendini duyurmanın yolunu bu şekilde bulmuş ve söyleniyordu artık ‘Sende hayallerine sarıl ve adımlarını atmaya başla Yasemin!’
Bankacıların üç hayali içerisinde benim hayallerime gelecek olursak: İstanbul’a bir o kadar yakın ama bir o da uzak olan Şile Ağva’da zamanda yolculuk hissi veren, sanat galerisine dönüşen bir butik otel açmak! Bu cennet köşede açacağım butik otelin giriş katında gerek benim, gerek dostlarımın, gerekse aile üyelerimin çalışmalarının sergilendiği bir bölüm… Yine giriş katta hemen sağ tarafınızda kitaplarla dolu bir kütüphane! Altında eski plaklar ve elbette Gramofon Baba’dan alacağım antika plak çalar! Kahvenizi söyleyip yeşilin mavinin derinliklerine dalarken, saatlerce kitap okuyabilirsiniz!
Üst katlara çıktığınızda ise yine antika eşyalar ve tarihle iç içe bir atmosfer sizi bekliyor! Mobilyalardan aksesuarlara kadar her detay özenle seçilmiş olacak! Menüye gelecek olursak Osmanlı ve Türk Mutfağı… Kahvelerimizde oldukça iddialı… Hele hele bitki çaylarımız binbir çeşit olurken, yeşil çayın yeri her zaman ayrı olacak:P Hafta sonları ise kahvaltıdan-öğle yemeğine uzanan sofraların keyfi zaten vazgeçilemez! Hangi açıdan bakarsak bakalım kültür sanat kokan, her köşesi ayrı bir incelik sunan işletme!

Bir diğer hayalim ise yine İstanbul’un tarihi ve mistik dokusuyla ünlü sokaklarından birinde alt katı sanat atölyesi, sergi salonu üst katı ise buram buram sanat, tarih kokan bir kafe! İnsan bir yere ruhunu verince orası onun aynası olur ya tam olarak böyle bir mekan olacak.
Meslektaş olmamızın yanı sıra Hakan Bey’in samimi, içten ve sıcacık sohbetiyle taçlanan bu etkileyici hikayeyi yazmasam olmazdı artık! Benim iş çevremdeki arkadaşlarımın yapmak isteyip de henüz başaramadığı en güzel hikayelerden birine denk gelmiştim. İşte tüm bu nedenlerden dolayı Hakan Bey’in hikayesi bana çok tanıdık geldi. Sonucunun mükemmel olması ise henüz adım atmamış olan bizler için örnek teşkil edecek ve enerji kaynağı da olacaktı! Hakan Bey’in aklında hep ticaretle uğraşmak yer almış aslında, sanatta çok sevdiği bir şey olunca bankacılık kariyeri sonrasında ticaret ve sanat aşkını birleştirmiş. Sizin özellikle ilgilendiğiniz bir sanat dalı var mı diyorum ‘Biraz bir şeyler çiziyorum’ diyor. Ama çizimlerine bakınca anladım ki ‘Biraz bir şeyler çiziyorum’ diyerek kendisine haksızlık ediyor.

Çizimlerdeki canlılık, gözlem yeteneği gerçekten muhteşem! Bence hep karalamaya devam etmelisiniz ve Galata Sanat’ta mutlaka planladığınız gibi bir köşeniz olmalı! Galata Sanat için hep uçtan uca sanat demişimdir… Hakan Bey’in köşesi de eklendiğinde uçtan ucanın tanımı değişecek sanırım...

Açıkçası ben Galata Sanat’ın yapılanmasını inanılmaz beğendim! Kurgular gerçekten çok iyi ve çok dinamikler! Bir kere galeriye girdiğiniz anda direk ticaret kaygısını size yansıtmıyorlar. Bir yandan sergi gezermiş gibi hissediyorsunuz. Galata Sanat’ta satışlar amatör ruhla yapılırken, birbirini tamamlayan etkinlikler, çalışmalar sanat için, kültür için, toplum için gayet profesyonelce yapılıyor! Atölye çalışmaları, canlı performanslar, müzik dinletileri farklılıklarına inanılmaz katkı sağlıyor! Hakan Bey ile aynı sektörde çalıştığımızı bilmeden Galata Sanat’ın bu özelikleri ve farklılıklarından dolayı yazabileceğim birçok hikayesi vardı. Ancak bankacıların hayallerinden yola çıkıp öncelikli olarak bu yazımı heyecanla tamamladım.

Enerji ve mutluluk dolduğum bu galeri 1,5 yıldır sanatseverlere keyifli saatler yaşatırken, çocuk atölyeleri ile çocuklarımıza sanatı sevdiren özel çalışmalara da imza atıyor. Yenilikçi ve öncü tavırları ile çalışmalara büyük bir heyecanla devam edilen Galata Sanat’ta 80 civarında sanatçının eseri bulunuyor. Sanatçıları ağırlıklı olarak Hakan Bey ve Türkan Hanım araştırıp galeriye dahil ediyorlar. Bir sanatçı ile çalışmaya başlayınca bir diğerine vesile olduğu gibi, sosyal medya üzerinden veya galeriye uğrayan sanatçılarda olabiliyor. Sanatın bütün dallarını arttırarak, Türkiye’deki sanatçıları hatta ilerleyen günlerde dünya sanatçılarını da zincirlerine katmak ve sanat mağazası olmak gibi bir hedefleri var. Yakın zamanda çıkaracakları kataloglarla birçok farklı kampanyalara da imza atacaklar. Aynı zamanda web siteleri üzerinden satışlar başlayacak… Ülkemizin koşulları daha da zorlamaz ise bu dinamiklikleri, heyecanlarıyla mağazalar zincirini kurabileceklerine olan inancım tam!

Mekanın ferahlığı, ışık ve ambiyansı ise beklediğimin çok çok üstünde! Açıkçası adresi ararken gözümde küçücük, daracık bir galeri canlanmıştı! Oysaki ferah, rengarenk, iç açıcı, nezih ve etkinliği bol olan bir galeri! Güneş ışığının eserler arasından süzülerek yere düşmesi ve renklerin ışıkla dansına, oyunları şahit olacağınız bir galeri!
Işığın renklerle oynaşmasına şahit olmak için bile mutlaka görülmesi gereken bir galeri! Sevdikleriniz için uygun fiyata, gerçek anlamda el işi, kültürel değer taşıyan, farklılık içeren bir o kadarda tarz hediyelikler arıyorsanız da doğru adrestesiniz! Çağdaşlaşma hikayesinin renkli, neşeli, hüzünlü tanığı olan sanat galerileri gerçek bir hazine! Sanatın çok renkli ve çok kültürlü yüzünü gördüğümüz Galata Sanat ise renktir, müziktir, sanattır, kültürdür, huzurdur benim için!

Gerek genç yetenekler, gerekse zamana direnen ustalar ile tanışıp sohbet etmeyi, hikayelerini yazmayı ayrı bir severim! Ürün yelpazesi çok geniş, uctan uca sanatı gördüğümüz Galata Sanat’ın bu anlamda sıkı takipçisi olacağım kesin! Sanat emek ister, emek ise saygı! Galata Sanat’a verilen emekler her anlamda görülmeye değer! Sizde bu büyülü ve rengarenk dünyaya kendinizi bırakın…

Yorumlar