Mecidiyeköy Down Kafe

Down-Kafeler

Şişli Belediyesi ve İstanbul Zihinsel Engelliler Vakfı işbirliğiyle tüm çalışanları Down sendromlu olan `Down Kafe` hizmete girmiş. Açıkçası ben bu hafta sonu öğrendim. Bu üzüntü verici gerçekten! Giderlerini Şişli Belediyesinin karşıladığı kafenin geliri down sendromlu çocuklarımızın. Down sendromlu çocuklarımız aileleriyle birlikte “Mutluyum, bir işim var”, “Ben de artık kafede çalışıyorum” dövizleriyle açılışına katılmışlar… Nasıl güzel, nasıl umut verici!

Servisi yapan down sendromlu çocuklarımız, gençlerimiz! Bu gençler üç aylık özel eğitimin ardından, dönüşümlü olarak her gün beşer kişilik gruplar halinde hizmet veriyorlarmış. Artık evde oturmak sıkılmak yerine kendi işletmelerinde çalışıyorlar. Bu işletme onların diğer ailesi artık! Burada yaşam bulacaklar, hayatın farklı güzelliklerinin farkına varacaklar. Bu güzellikleri paylaştıkça da gerek kendileri, gerek aileleri, gerekse bizler çok mutlu olacağız.

Böylesi sosyal projelerin devreye girmesi ve pek tabii halkımızın da bu projelere destek vermesi büyük önem taşımaktadır.
Şimdiden afiyet olsun sizlere…

Yazardan Not 1: Down sendromu, çocuğun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. Sahip olduğumuz hücreler, genlerden oluşmuştur ve taşıdığımız fiziksel özellikler, kişilik gibi ana unsurlar bu genlerde kodlanmıştır. Genlerimiz birbirlerine kromozom denilen çubuklarla bağlıdır. Çoğumuzun her hücresinde, 46 kromozom bulunmaktadır. Kromozomlar da çiftler halinde kümelenmişlerdir, yani hücreler 23 çift kromozoma sahiptirler. Ancak Down Sendromlu olanlarda kromozom sayısı 47`dir. Down sendromu vücutta yapısal ve fonksiyonel değişiklikler ile karakterize edilir. Vücuttaki küçük ve büyük farklılıkların kombinasyonu yapısal olarak sergilenir. Down sendromu sık sık zihinsel kavramadaki bozukluklar ve fiziksel gelişimin tipik yüz görünümü gibi farklı olmasıyla ilişkilendirilir. Çoğunlukla hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi sorunlar taşır.
Yazardan Not 2: Park yeri var ve kredi kart geçerli
Yazardan Not 3: Adres_Down Kafe Cemal Sururi Sok. No:1 Gülbağ Mah. Profilo Çarşı Yanı Mecidiyeköy -İstanbul

Yorumlar