Lahanacılar - Bamyacılar

Efsanevi-Cirit Takımları

Osmanlı İmparatorluğu’nun efsanevi iki cirit takımı Lahanacılar ve Bamyacılar! Ve bu ezeli rekabetten geriye kalan önemli bir eser! Tepesinde kocaman bir lahana bulunan, kurnası kaldırım altında kalmış! Musluğu çalınmış! Aslına uygun olmayan bir şekilde yeşile boyanmış! Üzerindeki yazıları silinmiş! Kaderine terk edilmiş bir çeşme Lahana Çeşmesi! Bugün farkında olmadan önünden geçtiğimiz tarihi eserlerden sadece biri! Çengeköy Polis Karakolu önünde bulunan, 160 yıllık bir çeşme!

Sultanların bile uğruna şiirler yazdığı, ölümüne müsabakalar düzenleyen iki takım! Günümüz derbileri dostluk ve spor adına yapılırken, Lahanacılar ve Bamyacılar da asıl amaç savaşa hazırlık! Tarihe mal olmuş bu önemli iki takımın sembollerini, Topkapı Sarayı’nın Harem bölümünde, şehzadelerin eğitim gördüğü odanın içinde de görmeniz mümkün! Bu takımların sembollerine mezar taşlarında dahi denk gelmeniz mümkün! Çünkü bu takımların fanatiği olan bazı lahanacılar, bazı bamyacılar takımlarının sembollerini mezar taşlarına işletmiş!

Yazardan Not1: Bizans’taki ezeli rekabet ise Maviler ve Yeşiller arasında! Maviler ve Yeşiller, Tarihi Yarımadanın 7 tepesinden ilki üzerinde kurulu olan At Meydanı yani Hippodrome da yarışırlarmış!
Yazardan Not2: Minik bir farkındalık notu diyelim...

Yorumlar