Elizi Tasarım`la El Ele!

GAP-ÇATOM

Küçük dokunuşlarla çok farklı mutluluklar yaratabileceğiniz, dokunduğunuz her yerde aydınlık yollar açacağınız... Ödülünüzü ise gülen gözlerden, samimi tebessümlerden alacağınız sosyal amaçlı projelere dokunmak ister misiniz?

Kadını güçlendirerek, fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunan! Kamusal alana katılım ve kamusal hizmetlerden yararlanma düzeyini arttıran! Yerel koşullara uygun, tekrarlanabilir modeller geliştirip, insani kalkınmayı odağına yerleştiren ‘Çok Amaçlı Toplum Merkezleri ’ yani ÇATOM’lar ile kendisini, çevresini, şehrini ve dünyayı yeniden tanımaya başlayan kadınlarımız hedeflerine ulaşabilen, ayakları üzerinde durabilen, kendilerine güvenen kadınlara dönüştüler.

Her yörenin kendine özgü ihtiyaçları göz önüne alınarak oluşturulan Çatom’lar GAP bölgesindeki kadınlar için yaşam odaları adeta! Okuma yazma eğitiminden, sağlık eğitimine… Mesleki eğitim kurslarından, girişimcilik desteklerine… Kadınlık bilincini oluşturmadan, sosyal ve kültürel programlara… Çocuklara yönelik okul öncesi eğitimlere kadar kadınların güçlendirilmesi, sosyal hayata girmeleri, kendilerini keşfetmeleri için el birliğiyle bu projelere destek olmaya var mısınız?

Yine bu projeler kapsamında usta tasarımcılar tarafından geleneksel el sanatlarının yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması için eğitimler verilmekte, ortaya bir birinden güzel el işi ürünler çıkarılmaktadır. Bu ürünler pazarlarda kendine yer buldukça kadınların daha fazla gelir elde etmesi ve kendilerine olan güvenlerinin artması sağlanmaktadır.

Elizi Tasarım olarak can arkadaşım Hidayet ile ablası Sevgili Bedriye`de bu el işi ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması amacıyla yapılan faaliyetlerin içerisinde yer almaktadır. ÇATOM çatısı altında Mardin Meydanbaşı’lı bayanlar ile iğne oyaları ve tığ işlerinde çalışıyorlar. Aynı zamanda Bayburtlu bayanların dokuduğu Ehram kumaşını da ürünlerinde kullanıyorlar.
Bu rengarenk el emeği göz nuru, cıvıl cıvıl çalışmalar tam da plazaların göbeğindeydi geçtiğimiz hafta! Dünyanın tüm renklerinin ahenkle dans ettiği, emek, göz nuru dolu bu masa! Eskimeyen dostluklar! Sosyal sorumluluk projelerine verilen destekler, duyarlılıklar! Tüm bu güzellikler yoğun iş ortamımız arasından bizleri alıp götürdü adeta!
Bölge insanının yaşam kalitesinin yükseltilmesini sağlayan, bizlerin farkındalıklarını tekrar tekrar arttıran, içimizi ısıtan sıcacık çalışmalar… Ürünlere her baktığımda, her kullandığımda ışıl ışıl, sıcacık o gözleri, o güzel enerjileri hep üzerimde hissediyorum. Herşey okumak, üretmek, tanımak, paylaşmak, yaşamak ve yaşatmak için!

Yazardan Not1: GAP İdaresi Başkanlığınca 1995 yılından itibaren açılmaya başlanan Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM), Güneydoğu Anadolu Bölgesi`ndeki dar gelirli kadınların umudu olur. GAP bölgesinde ÇATOM bulunan 9 İl: Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak
Yazardan Not2: Bu ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması amacıyla yapılan faaliyetlerden bir diğeri ‘Doğu’dan İstanbul’a Kadın Eli Sergisi’ İstanbul’da Mayıs-Haziran gibi yapılmaktadır.

Yorumlar