Zamansız Mekanda Ezgiler!

Pera Palace-Taksim

Doğudan batıya, türküden tangoya nostaljik bir yolculuğa çıkmak!
İhtişamlı Grand Pera Salonu’nda eşsiz eserler ve hikayelerle hafta sonuna başlamak!
AKM hafta sonu konserlerini özlemle hatırlamak!
Yeditepeli şehrin incisi Pera Palace’ın büyülü atmosferini soluyarak bu özlemi gidermek!

Odalarında gizemli romanlar yazılan, koridorlarında notalar yankılanan, unutulmaz balolara ev sahipliği yapan…
Nice ünlü isimleri konuk eden…
Duvarlarında mutluluğun, aşkın, hüznün izlerini taşıyan…
Yakın tarihin özeti Pera Palace’ın hikayesine artık Cumartesi Sabah Konserleri de eklenir!

Benim için Pera Palace hiçbir zaman bir otelden ibaret olmadı! İmparatorluğun çöküşüne, Cumhuriyetin doğuşuna tanıklık eden! Batının doğuyu keşfetmesindeki en önemli adreslerdendi! Ve halen tüm asaletiyle dimdik ayakta duran, üç ayrı İmparatorluğun başkenti olmuş İstanbul’un incisi Pera Palace!

Sırf onun büyülü atmosferini solumak için binlerce km yol kat edilerek Avrupa’dan İstanbul’a seferler düzenlenirdi. Ben de bu büyülü atmosferi solumaya bayılanlardanım! Tarihi dokusuyla ruhumuzu okşayan, mücevher niteliğindeki bu yapıda söyleşilere, konserlere katılmak gibisi yok… Ruhumu besleyen, enerji veren, hayatın zorluklarına karşı zırhımı kuvvetlendiren, olmazsa olmaz etkinliklerimden! Bu yoğun iş ortamlarımızda bir şeyler üretebilmek için besleyici, kültürel etkinlikleri kaçırmamaya çalışırım. Ancak, birbirinden değerli konukların ağırlandığı söyleşiler hafta içi olması nedeniyle katılamıyordum. Cumartesi sabah konserlerinin reklamını ilk gördüğümde işte beklediğim etkinlik dedim! Birde cumartesi sabah konserlerinin galası olunca, bu konseri kaçırmak olmazdı! Ayrıca dünyaca ünlü keman virtiözü Cihan Aşkın ile seçkin piyanist Mehru Ensari büyük ilgi gören bu konserin ilk konuklarıydı!
Ve tarihi boyunca eşsiz balolara ev sahipliği yapan, İstanbul’un en ihtişamlı tarihi salonu Grand Pera Balo Salonunda düzenleniyordu! Tüm bu detayları göz önüne alınca, konser günü kendimi ön sırada bulmam kaçınılmazdı! Muhteşem bir şekilde hafta sonuna başlamak bu olsa gerek! Pera Palace Hotel yıllar boyu İstanbullu klasik müzik severlerin tutkusu olan, AKM Cumartesi Sabahı Konserlerine olan özlemi gidermeye başlasın artık!

Pera Palace Hotel Genel Müdürü Pınar Hanım konserin açılışında kısa bir konuşma yapmak üzere sahnede yerini aldı. Pera Palace’ın kültürel faaliyetlere verdiği önemi vurgulayarak: Gerek söyleşilere, gerekse konserlere olan ilgi devam ettiği sürece, desteklerinin de devam edeceğini dile getirdi. Pınar Hanım keyif ve gururla konuşmasını sürdürürken ‘Her şey hayal etmek ve istemekle başlıyor. Cumartesi Sabah Konserleri ile bir hayalim daha gerçekleşti.‘ Ve ekliyor ‘Avusturya lisesinde okurken her hafta sonu AKM konserlerine gider, her cumartesini merakla beklerdik!‘ AKM Konserlerine olan özlemini, bir geleneği daha yaşatacak olmalarını, müzik severlerin desteğini, güzel yorumlardan dolayı çok mutlu olduğunu duygusal bir konuşma ile ifade etti.

Böylesi ortamlarda herkes çok samimi, çok candan gelmiştir bana… Sanki dost meclisi gibi! Hep müzik ruhun gıdası deriz değil mi? Böylesi bir gıda ile beslenince, birde üstüne tarihi dokusuyla ruhumuzu okşayan bu mekanlara geldiğimizde... İş stresi, gerginliği, yorgunluğu, çıkar çatışmalarını… Hepsini ama hepsini kapının dışında bırakıyoruz sanırım! Ve sahnede dünyaca ünlü keman virtiözü Cihan Aşkın, piyanoda büyüleyici notalarıyla Mehru Ensari! Keman’nın sesi beni her zaman çok etkilemiş, inanılmaz keyif vermiştir. Konserin açılışındaki ilk eser ise beni adeta büyüledi! Ayrıca keman’nın bir enstrüman olarak halk müziğinde kullanılmasına bayıldım! Ruhuma, bedenime her anlamda iyi gelen, inanılmaz güzellikte bir hafta sonu sabahı gerçekten!

Birbirinden güzel Türk ve Balkan ezgilerinden oluşan programda Cihat Bey, her eser öncesinde eserlerin hikâyelerini de anlatarak, kendine has üslubu ile ustaca yorumluyordu. Bu iki önemli sanatçının sunduğu müzik ziyafeti, dinleyicileri buram buram tarih kokan, anılarla dolu Grand Pera Salonunda nostaljik bir yolculuğa çıkardı adeta! Geleneksel cumartesi konserlerinin galası muhteşem bir şekilde devam ederken…Hikayeleriyle birlikte ardı ardına gelen Selanik Türküsü, Sarı Gelin, Ayrılık, Sordum Sarı Çiçeğe, Kız Belin İncedir İnce, Hasretinle Yandı Gönlüm… Hepsi bir birinden değerli bu eserleri dinleyerek büyülendiğimi, başka diyarlara gittiğimi itiraf etmeliyim! Ve sağ yanımda hatta sağ kulağımın dibinde ‘Bravo Cihan harika yaaaa’ Ara ara ‘Waaaav’ Ve Sn. Hıncal Uluç’un meşhur kahkahası ile dinlemiş olduğum keyifli bir klasik müzik konseri. Hele bir kare vardı ki inanılmaz keyifli idi! 6-7 yaşlarında bir erkek çocuk anne ve babasının yanında oturuyordu. Arada gözüm bu yakışıklıya gitti. Ve gözlerimi alamadığım oldu:) Nasıl şirin, nasıl sevimli, birazda sıkılmış! Konser ilerledikçe vücut dili değişmeye başladı. Annesinin kucağında kafasını sağa sola çevirip, eli kolu durmayan, etrafına keyif saçan bir hali vardı. Kendisi için sıkıntılı bir hal olsa gerek :)
Her detayıyla keyfimizi katbekat arttırın çok özel bir hafta sonu sabahı! Mekanın büyüsüne uygun dolu dolu, keyifli bir program oldu! Cihat Aşkın ve Mehru Ensari’ye bizlere değer kattıkları için çok teşekkür ediyorum! Pera Palace Yönetimi’ne de böylesi kültürel, sanatsal faaliyetleri destekledikleri için ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Müzik severlerle her ay Pera Palace Hotel Jumeirah’da buluşmak üzere…

Yazardan Not1:
Cihat Aşkın – Mehru Ensari
Minyatürler Projesi: 1997 yılında sadece 55 saatte tamamlanan, birbirinden güzel eserlerden oluşan Minyatürler projesinin ilki yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi görmüş. Birçok farklı projeye referans olmasının yanı sıra keman bir enstrüman olarak halk müziğinde kullanılmaya başlanmış. Projeye duyulan ilginin devamında Minyatürler II için Mehru Ensari ile yola koyulan Cihat Aşkın bu yolu şu şekilde özetliyor ‘Bugünün Türkiye’sini insanlarımızın bakış açısını ve beklentilerini yansıttığına inandığım bazı eserleri bir araya getirmeye karar verdim.’ Böylece Mehru Ensari ile çalışmalara başlar. Cihat Aşkın Türkiye’nin farklı yörelerinden seçilen çok değerli eserleri bir araya getirmeye özen göstermiş. Minyatürler Projesinde Klasik Türk Müziği’nin en kıymetli bestecilerinin eserleri Minyatürler’e hayat vermektedir.
Yazardan Not2:
Açılışı yoğun ilgiyle karşılaşılan, her ay Grand Pera salonunda tekrarlanacak olan konserlerin ikincisi, 24 Ocak Cumartesi günü, Borusan Dörtlüsü’nün Çellisti olarak bilinen, 34 yaşındaki dünyaca ünlü müzisyen ve besteci Çağ Erçağ ile Ürdün’lü ünlü piyanist Zina Asfour’un performanslarıyla gerçekleşecek.
Yazardan Not3:
Yılbaşı gecesi evde idim ve geciktiğim Pera Palace Cumartesi Konserleri yazımı tamamlamak istiyordum. Tesadüf o ki ancak 23:30’a doğru masamın başına oturabildim… Bu bahaneyle tüm sene gezip, görüp, okuyup, bolca yazmaya fırsatım olur diye düşünmedim değil:) Ve o arada doktorumdan e-mail geldiğini gördüm. Küçük bir operasyon için bilgi alışverişi yapıyorduk. Tam yeni yıla girerken, hemde 00:00’da! Biran tüm yıl bunlarla mı uğraşacağım diye korktum!:) Neyse ki dün doktorluk işlerim tamamlandı… Tüm yıl sürmeyecek çok şükür!:) Ben tüm yıl güzel güzel yazılar yazmaya devam edeyim! Herkes’e sağlıklı bol gezmeli, okumalı, yazmalı nice mutlu yıllar diliyorum !

Yorumlar